Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Мъките на българите в Македония и Одринско; На българската героиня Екатерина Авксентиева Симидчиева", книга III, Русе, 1899 година
Спиро Гулабчев от Лерин, Егейска Македония - "Мъките на българите в Македония и Одринско; На българската героиня Екатерина Авксентиева Симидчиева", книга III, Русе, 1899 година


Увеличи
Описание

От 1899 до 1900 г. русенското "Македонско Дружество" и скоро-печатницата на Спиро Гулабчев издават шест книжки за "Мъките на българите в Македония и Одринско", с които информират гражданите на Княжество България за страданията на нихните събратя в Македония и Одринско. Третата книжка излиза през есента на 1899 г. и е посветена на българската хероиня, деец на ВМОРО и просветна деятелка от Скопйе Екатерина Симидчиева, паднала убита от османските власти след като в напреднала бременност повежда кумановските жени за да брани българските църковни имоти в града от сърбоманите.
"Весели се, Скопйе граде, защото родената въ тебе Екатерина стана образецъ за подражавание отъ Българскитѣ майки!
Радвай се, юначний граде Куманово: подвизитѣ на твоитѣ синове и дъщери укрепиха сърдцата на всичкитѣ български чада и вселиха страхъ и трепетъ въ редоветѣ на народнитѣ неприятели и издайници!
Ликуваай, многострадална Македонио: ти ще побѣдишъ, защото имашъ синове като юначнитѣ Кумановци и дъщерки като мѪжественнитѣ Кумановки, които за Тебе принасятъ живота си на смърть. Всѣки единъ Кумановецъ и всѣка една Кумановка струватъ повече отъ тисяща врази!
Тържествувай цѣлокупно Бълг. отечество: наближава деньть да видишъ собраная чада твоя отъ востока и запада, отъ сѣвера и юга. Вдигни глава, възвиси гласъ и ягко извикай: Съ нами Богъ, разумѣйте язици и покоряйте ся, яко съ нами Богъ. Аще бо возможете, и паки побѣждени будете, яко съ нами Богъ!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в беломорския град Лерин Спиридон Константинов Гулабчев (1856-1918, София) е общественик, публицист, издател, основател на българския вариант на народничеството - сиромахомилството, един от първите идеолози на анархизма в България.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1838 пъти.