Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Мъките на българите в Македония и Одринско", книга II, Русе, 1899 година
Спиро Гулабчев от Лерин, Егейска Македония - "Мъките на българите в Македония и Одринско", книга II, Русе, 1899 година


Увеличи
Описание

От 1899 до 1900 г. русенското "Македонско Дружество" и скоро-печатницата на Спиро Гулабчев издават шест книжки за "Мъките на българите в Македония и Одринско", с които информират гражданите на Княжество България за страданията на нихните събратя в Македония и Одринско.
"Майката, колкуто и да е уморена отъ работа прѣзъ цѣлия день и колкуто да е слаба, се пакъ съ готовность престоява, безъ да мигне, цѣла нощь надъ детенцето си отгорѣ; ако то е опасно болно.
България е сестра на Македония и Одринско; но, като се освободи вече, тя имъ е станала майка, тя питае къмъ тѣхъ майчина любовь; та съ готовность трѣба, да изслушва болкитѣ на Македония и Одринско и да имъ се показва полезна по всекакъвъ начинъ, при всичко че самичка тя е уморена отъ вѪтрѣшнитѣ си неразбории, при всичко че тя е залисана съ икономическото си слабо положение.
Отъ таквисъ мисли се водимъ, като сме се зѣли, да улесняваме българина изъ Свободна България въ желанието му, да узнава болкитѣ и мѪкитѣ на братята си българи въ Македония и Одринско."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в беломорския град Лерин Спиридон Константинов Гулабчев (1856-1918, София) е общественик, публицист, издател, основател на българския вариант на народничеството - сиромахомилството, един от първите идеолози на анархизма в България.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2381 пъти.