Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македония и Одринско (1893 - 1903). Мемоар на Вътрешната организация", София, 1904 година
Задгранично представителство на ВМОРО - "Македония и Одринско (1893 - 1903). Мемоар на Вътрешната организация", София, 1904 година


Увеличи
Описание

„Македония и Одринско (1893 - 1903). Мемоар на Вътрешната организация“ е книга, отпечатана от Задграничното представителство на ВМОРО през септември 1904 година на български и през октомври на френски език с цел да запознае българската и международната общественост с действителното положение на българското население в европейските части на Османската империя, да разсее заблужденията относно програмата и дейността на ВМОРО, да разкрие причините за национално-освободителната борба и представи в истинска светлина характера, мащабите и разгрома на Илинденско-Преображенското въстание.
Повече информация тук


Източник: Оригинален източник на книгата тук

Автор: Задграничното представителство на ВМОРО е създадено на Солунския конгрес през 1896 г., като се установява в София и действа успоредно с ЦК на ВМОРО с цел да представя организацията пред българската общественост, българските власти и политически сили и дипломатическите представители на Великите сили. Изпълнява пропагандни, организационни и контролни функции, ръководи погранични пунктове, по които се прехвърлят оръжие, литература и чети. Пръв председател на Задграничното представителство на ВМОРО е Гоце Делчев.
За повече информация за Задграничното представителство на ВМОРО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4267 пъти.