Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Правилникъ за четитѣ на Тайната Македоно-Одринска Революционна Организация", София, 1900 година
Задгранично представителство на ВМОРО - "Правилникъ за четитѣ на Тайната Македоно-Одринска Революционна Организация", София, 1900 година


Увеличи
Описание

Правилникът за четите на ВМОРО (Тайната Македоно-Одринска Революционна Организация). Смета се, че правилникът е изработен от Гоце Делчев и Гьорче Петров през 1900 г., на база на член 11 от Устава на ВМОРО и окръжно на ЦК на ВМОРО от октомври 1898 г. Според Борис Сарафов, правилникът е изработен от Гьорче Петров и капитана от българска армия Димитър Венедиков от с. Баня, Разложко.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Задграничното представителство на ВМОРО е създадено на Солунския конгрес през 1896 г., като се установява в София и действа успоредно с ЦК на ВМОРО с цел да представя организацията пред българската общественост, българските власти и политически сили и дипломатическите представители на Великите сили. Изпълнява пропагандни, организационни и контролни функции, ръководи погранични пунктове, по които се прехвърлят оръжие, литература и чети. Пръв председател на Задграничното представителство на ВМОРО е Гоце Делчев.
За повече информация за Задграничното представителство на ВМОРО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2498 пъти.