Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "През пламъците на живота и революцията;Том III", София, 1939 годинa
Михаил Думбалаков от с. Сухо, Лагадинско, Егейска Македония - "През пламъците на живота и революцията;Том III", София, 1939 годинa


Увеличи
Описание

Третият том от спомените на Михаил Думбалаков излиза през 1939 година. В него острото и безпощадно перо на българския общественик и върховист от село Сухо прескача от Виена, Венеция и Монте Карло до атентата в Софийското градско казино и убийството на Яне Сандански; от куршума в Сараево, Великите сили и Първата световна война до Дойранския фронт и потушаването на Моравското въстание.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Михаил Думбалаков (1882-1959, София) е български журналист и революционер, деец на ВМОК и участник в Илинденско-Преображенското въстание. Брат е на видния български офицер и войвода от ВМОК Димитър Думбалаков и на загиналия на връх Ножот войвода на ВМОРО Трендафил Думбалаков. След Илинденското въстание работи за бременската търговска къща "Мислер" на Балканите, в Западна Европа и Аржентина, а през 1907 г. е назначен за търговски представител на фирмата "Австро-Американа". През Балканските войни е войвода на чета на Македоно-одринското опълчение и е околийски управител на Лагадина. През Междусъюзническата война действа в тила на гръцките части, а през Първата световна война е в Единадесета пехотна македонска дивизия. След 9 септември 1944 год. подкрепя горянското движение в борбата им с комунистическата власт в Пиринска Македония и участва в четата на Герасим Тодоров.
За повече информация за Михаил Думбалаков тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1680 пъти.