Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "През пламъците на живота и революцията. Том II-ри", София, 1937 годинa
Михаил Думбалаков от с. Сухо, Лагадинско, Егейска Македония - "През пламъците на живота и революцията. Том II-ри", София, 1937 годинa


Увеличи
Описание

През 1937 г. Михаил Думбалаков публикува втория том от своите спомени в тираж от 500 екземпляра. В него той описва своите приключения, премеждия и патила - от Александрия през Цариград и Солун до Балканската и Междусъюзническата война.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Михаил Думбалаков (1882-1959, София) е български журналист и революционер, деец на ВМОК и участник в Илинденско-Преображенското въстание. Брат е на видния български офицер и войвода от ВМОК Димитър Думбалаков и на загиналия на връх Ножот войвода на ВМОРО Трендафил Думбалаков. След Илинденското въстание работи за бременската търговска къща "Мислер" на Балканите, в Западна Европа и Аржентина, а през 1907 г. е назначен за търговски представител на фирмата "Австро-Американа". През Балканските войни е войвода на чета на Македоно-одринското опълчение и е околийски управител на Лагадина. През Междусъюзническата война действа в тила на гръцките части, а през Първата световна война е в Единадесета пехотна македонска дивизия. След 9 септември 1944 год. подкрепя горянското движение в борбата им с комунистическата власт в Пиринска Македония и участва в четата на Герасим Тодоров.
За повече информация за Михаил Думбалаков тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1646 пъти.