Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Едно послание", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XIII, книга 6 (126), София, юни 1941 година
Антон Кецкаров от Охрид, Вардарска Македония - "Едно послание", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XIII, книга 6 (126), София, юни 1941 година


Увеличи
Описание

Позив към охридчани от ВМОРО революционерите и участници в Илинденското въстание Антон Кецкаров, Наум Цветинов и Иван Нелчинов – и тримита родом от град Охрид .

"...с развълнувано сърдце от велика радост, считаме за най-приятен и наложителен дълг да ви поздравим с тържеството на правдата – с възкресението на свободата и в нашия град Охрид, присъединен към майка България. Честита да ни бъде, и за вечни времена. Амин!"

"Като отправяме пред Св. Климента нашата гореща благодарност за дарената божествена справедливост, която изгре над българския народ, ние молим Бог, щото днешните и бъдещите поколения и народът ни да бъдат достойни творци за величието на единна, мощна Българска държава в нейните народностни, исторически, стопански и географски граници.
Да пребъде на вечни времена Българската държава!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Антон Кецкаров (1865-1945) от град Охрид е просветен и обществен деец, ВМОРО революционер. Учител в множество български училища в Македония и България , един от основателите на културно-просветното дружество "Българска Матица" в Охрид и активист в Битоля на Съюза на българските конституционни клубове (легална политическа партия на ВМОРО). След освобождението на Македония през 1941 г. се връща в родния си град Охрид , където е един от основателите на Охридската общогражданска фондация "Свети Климент Охридски" . Умира там през 1945 година.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 361 пъти.