Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Духът на охридската общогражданска фондация „Св. Климент Охридски“.", публикувано във в-к "Охридъ", брой единствен, Охрид, 8 декември 1943 година
Антон Кецкаров от Охрид, Вардарска Македония - "Духът на охридската общогражданска фондация „Св. Климент Охридски“.", публикувано във в-к "Охридъ", брой единствен, Охрид, 8 декември 1943 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът Антон Кецкаров за родния си град Охрид , за Св. Климент Охридски и за създаването на охридската общогражданска фондация „Св. Климент Охридски“ .

"Богоугодните и човеколюбивите дела на Св. Климента, проявени сред българския народ преди хиляда години, оставили неизличими следи особено в юго-западния край на българската земя и главно в сърдцата на охридското гражданство.
(...)
Духът на фондацията – гражданството, като се придържа на принципа – „помогни си сам, ако искаш и Бог и всеки да ти помогне“, извиква на всеуслошание: „От днес нататък требва да се кове светло бъдеще на Охрид“. Този град, като хранилище в миналото на българския народ – народ, който е дал култура, просвета на целото славиянство и е служил за крепост свободно да се развива културата и напредъка в западните европейски народи."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Антон Кецкаров (1865-1945) от град Охрид е просветен и обществен деец, ВМОРО революционер. Учител в множество български училища в Македония и България , един от основателите на културно-просветното дружество "Българска Матица" в Охрид и активист в Битоля на Съюза на българските конституционни клубове (легална политическа партия на ВМОРО). След освобождението на Македония през 1941 г. се връща в родния си град Охрид , където е един от основателите на Охридската общогражданска фондация "Свети Климент Охридски" . Умира там през 1945 година.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 336 пъти.