Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Първият устрем", публикувано в "Сборник Илинден 1903 - 1921. Сборник в памет на голeмото македонско възстание", София, 1921 година
Петър Чаулев от Охрид, Вардарска Македония - "Първият устрем", публикувано в "Сборник Илинден 1903 - 1921. Сборник в памет на голeмото македонско възстание", София, 1921 година


Увеличи
Описание

ВМРО войводата Петър Чаулев от град Охрид за Илинденското възстание .

"Осемнадесет годишнината на Илинденското възстание празднува днес българския народ. Ужасите преживени при тоя въоръжен народен протест, беха такива, че, мисля, на всеки един от нас, преживели ги, са пресни в паметта, каточели вчера са ставали.
Възстанието беше масово – мъже, жени, деца и старци – всичко тръгна по горите. Щабът на възстаналия народ не пощади и не укроти даже и ония българи от най-западните краища на Македония, забутани покрай албанската граница, чиято съдба, всеки можеше да предвиди, че още на втория ден ще бъде предрешена."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Петър Чаулев (1882-1924) е виден български революционер и войвода, член на Централния комитет на ВМРО. На 10 ноември 1912 г. Чаулев заедно с отряд от 300 души освобождава Охрид и издига българското знаме на Самуиловата крепост, но след влизането на сръбските войски в града е арестуван. През 1913 г. той участва в Тиквешкото въстание и оглавява Охридско-Дебърското въстание против сръбските окупационни сили, като влиза тържествено в освободения Охрид, заедно с битолския войвода Павел Христов. На 20 март 1915 г. Петър Чаулев участва във Валандовската акция, а по време на Първата световна война е околийски началник в Охрид.
Още информация за големия войвода Петър Чаулев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1108 пъти.