Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Отворено писмо от Петър Чаулев до Кирил Пърличев", публикувано в "Македонский вопрос в документах Коминтерна", Скопjе, 1999 година
Петър Чаулев от Охрид, Вардарска Македония - "Отворено писмо от Петър Чаулев до Кирил Пърличев", публикувано в "Македонский вопрос в документах Коминтерна", Скопjе, 1999 година


Увеличи
Описание

Едно отворено писмо изпратено от члена на ЦК на ВМРО и ръководител на Битолския революционен окръг Петър Чаулев до члена на Задграничното представителство на ВМРО Кирил Пърличев след смъртта на Тодор Александров. Писмото е публикувано в "La Federation Balcanique".
"Българи сме, ще ни интересува как се управлява тая страна, но нашия интерес трябва да има граници. Три години скитам по чужди страни, много по-хубави, много по-културни и много по-свободни, но България обичам повече от всички, защото съм българин. Но понеже живеем с идеалите на една политика, не българска, а македонска, в България трябва да бъдем безпартийни; но така ли е?
"Аз не съм убиец, защото през моя живот нито един българин не съм убил, даже след решение на конгреси."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Петър Чаулев (1882-1924) е виден български революционер и войвода, член на Централния комитет на ВМРО. На 10 ноември 1912 г. Чаулев заедно с отряд от 300 души освобождава Охрид и издига българското знаме на Самуиловата крепост, но след влизането на сръбските войски в града е арестуван. През 1913 г. той участва в Тиквешкото въстание и оглавява Охридско-Дебърското въстание против сръбските окупационни сили, като влиза тържествено в освободения Охрид, заедно с битолския войвода Павел Христов. На 20 март 1915 г. Петър Чаулев участва във Валандовската акция, а по време на Първата световна война е околийски началник в Охрид.
Още информация за големия войвода Петър Чаулев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3403 пъти.