Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Още две жертви на гръцкия нож", публикувано във в-к "Дебър", год. II, бр. 19, София, 27 ноември 1906 година
Петър Стойков от с. Горно Броди, Серско, Егейска Македония - "Още две жертви на гръцкия нож", публикувано във в-к "Дебър", год. II, бр. 19, София, 27 ноември 1906 година


Увеличи
Описание

Петър Стойков от с. Горно Броди за убийството на българския книжар и деец на ВМОРО Атанас Ников , паднал жертва на гръцки терористи заедно с племенника си Христо Ников.

"Покойния Атанас бе пътя – водяща звезда на всичко българско – революционно в този край; той бе един от най-будните на горноброди, затова още в младите си години, когато българщината бе много слаба в Сер отвори българска книжарница с цел да просвещава българите. Затова гърците постоянно го клеветиха пред турците, че книжарницата му била вертеп на български бунтовници и пр. и пр. Следствие на тези клевети, той е бивал затварян много пъти и за освобождението си е харчил грамадни парични жертви. В последните три години – от когато терора в Сер е стигнал до своята апогея от гърците, къщата му и книжарницата му по шпионирането на гърците бе обискирана много пъти и няколко пъти е ставало покушение против живота му от страна на гърците, но не са успевали. Обаче на третото покушение след като остави добри възпоменания на българското поколение даде живота си жертва на олтаря на македонското дело, на което служи ред години. Предвид на това, че признателността е най-доброто мерило за културното развитие на един народ и предвид на това, че дейците само там виреят, гдето се почитат, аз като се покланям пред техната священа памят казвам:
Почивайте мъченици
Във хладния черен гроб
Защото сте вий умрели
За народа, що е роб.

П. Стойков."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Петър Стойков е български поет, публицист, общественик и революционер, деец на Върховния македоно-одрински комитет.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 803 пъти.