Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонските българи", София, 1942 година
Васил Хаджикимов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Македонските българи", София, 1942 година


Увеличи
Описание

Книгата "Македонските българи" на Васил Хаджикимов се явява второ, допълнено издание на излязлата през 1939 година брошура "Съществува ли македонска нация?" .

"Истина е, че нация не се създава за двадесет и четири часа, нито за двадесете и три години. Две, три или повече млади поколения не са нищо пред дългия низ от поколения през вековете, които са създали и затвърдили основите на българската нация в Македония и така обезпечили нейното безсмъртие. В понятието нация не влизат само младите поколения от живите, но и останалите от всички възрасти, които се чувствуват чистокръвни българи. В понятието нация влизат и мъртвите – тези, които са живели и са се борили за общото ни обединено отечество България."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Васил хаджи Кимов (1903-1992) е български революционер и общественик, деец на Македонската младежка тайна революционна организация, Македонската народна студентска група, Вътрешната македонска революционна организация (Обединена) и на Българските акционни комитети. Племенник(внук) е на революционера Владислав (Славчо) Ковачев. След 1944 г. Васил хаджи Кимов е арестуван от новата югославска власт и през февруари 1946 г. е осъден, първо, на смърт чрез разстрел, а после Върховният военен съд заменя присъдата му с двайсет години затвор, от които излежава само единайсет в затвора в Идризово.
За повече информация за Васил хаджи Кимов тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4026 пъти.