Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "The Macedonian Problem and its proper solution", Philadelphia, USA, 1904 година
Станислав Шумков от Солун, Егейска Македония - "The Macedonian Problem and its proper solution", Philadelphia, USA, 1904 година


Увеличи
Описание

През 1904 г. Станислав Шумков и самоковецът Георги Чакалов издават в САЩ книгата „The Macedonian Problem and its proper solution“. С тази книга Шумков и Чакалов се опитват да привлекат американското внимание към Македонския въпрос и положението на българите в Османската империя, изключително влошено след потушаването на Илинденско-Преображенското въстание. Шумков и Чакалов възприемат защитавания от ВМОРО и ВМОК принцип „Македония на македонците“.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Станислав Иванов Шумков (1867-1919) е български общественик, учен и писател, деец на българската емиграция в Северна Америка. Завършва докторантура по философия и исторически науки в Пенсилванския университет. В САЩ редактира вестник "Македония" и издава вестник "Macedonian herald" и списанието "Нов Свят". Изнася беседи и сказки на тема Македония и е приет на аудиенция от президента Теодор Рузвелт и държавния секретар Джон Милтън Хей. През 1909 г. се завръща в България и работи като кореспондент на британския ежедневник "Daily Telegraph". Станислав Шумков е син на видния български възрожденец от с. Цер Иван Божинов Шумков.
За повече информация за Станислав Шумков тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1345 пъти.