Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "The Truth About The „Macedonians”", Индианаполис, САЩ, 1982 година
Иван Василев Илчев от Неврокоп, Пиринска Македония - "The Truth About The „Macedonians”", Индианаполис, САЩ, 1982 година


Увеличи
Описание

В брошурата си издадена от МПО Иван Илчев говори за фалшификациите появили се в американска енциклопедия в секция "Macedonians in America". Позовавайки се на исторически факти, Илчев разобличава анонимния автор македонист, посочвайки редица неточности и фалшификации в неговия текст. Книгата е изключително интересна и е пример за това как македонските българи в Америка са се борили с историческите фалшификации на сърбо-македонистите от комунистическа Югославия, които десетилетия наред се опитват да променят и фалшифицират историята на областта Македония.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1917 г. в Неврокоп (днес град Гоце Делчев) Иван Василев Илчев е бил офицер от Българската армия и член на ВМРО. В периода 1941-1944 година е един от организаторите на Централния българомакедонски комитет - въоръжено опълчение на българите в Егейска Македония известно и като "Охрана". След завземането на властта от комунистите се спасява от техните преследвания като емигрира в САЩ, където започва да води българската секция на радио "Гласът на Америка". Става член на Македонската патриотична организация, председател е на клона на МПО в Детройт. Работи като съветник на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ по въпросите свързани с Македония и България. Пише протестни писма до американски университети, издателства и вестници, които си позволяват да публикуват исторически статии свързани с Македония и идващи от комунистическа Югославия, където сърбо-македонистите активно фалшифицират и лансират нова версия на историята на македонските българи (представяна от македонизма като история на "етничките македонци"). В доклад на ЦРУ от 1953 г. пише, че влиза в САЩ с бащиното си име – Иван Василев. Под това наименование пише и редица статии в органа на МПО – вестник "Македонска Трибуна". Иван Василев Илчев умира на 24 ноември 1995 г. в Сарасота, Флорида от рак на белите дробове на 78 годишна възраст.
За повече информация за "Охрана" тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 767 пъти.