Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Независима Македония – Залог за велико минало и трайно бъдеще", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 25, бр. 1261, Индианаполис, САЩ, 3 май 1951 година
Иван Василев Илчев от Неврокоп, Пиринска Македония - "Независима Македония – Залог за велико минало и трайно бъдеще", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 25, бр. 1261, Индианаполис, САЩ, 3 май 1951 година


Увеличи
Описание

"Македонският българин е минал през много теглила и неправди, но въоръжен с основни немащи противоречия принципи, е излизал отново силен, отново годен за борба, за напредък. А един от тези свещени принципи – залог на велико минало и трайно бъдеще е – Свободна и независима Македония. Поради това, че той е закрепен за този принцип, той се явява пред света като борец за правдата и въпреки всички козни на враговете, той ще побеждава и ще закрепва във вековете.
И ето защо нашите родолюбци в Сиракюз, Н. Й. от септемврий, 1922 година до днес – цели двадесет и девет години, стоят с твърдост под знамето на техната борческа организация – МПО „Независима Македония“. Те знаят че докато има македонски българи, които да държат високо знамето за независима Македония, никакви жестокости и неволи, никакви тъмници и окови, никакви бесилки не могат да подкопаят и унищожат името и съществуванието на македонската българщина. Защото те знаят, че само от това знаме, от този лозунг – Независима Македония иде всичко творческо, всичко ценно, което македонският българин е създал и че този лозунг спои в едно македонската българщина през 1893 година, прокара го през Илинден 1903 г. и ще го доведе до скъпата утре свобода."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1917 г. в Неврокоп (днес град Гоце Делчев) Иван Василев Илчев е бил офицер от Българската армия и член на ВМРО. В периода 1941-1944 година е един от организаторите на Централния българомакедонски комитет - въоръжено опълчение на българите в Егейска Македония известно и като "Охрана". След завземането на властта от комунистите се спасява от техните преследвания като емигрира в САЩ, където започва да води българската секция на радио "Гласът на Америка". Става член на Македонската патриотична организация, председател е на клона на МПО в Детройт. Работи като съветник на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ по въпросите свързани с Македония и България. Пише протестни писма до американски университети, издателства и вестници, които си позволяват да публикуват исторически статии свързани с Македония и идващи от комунистическа Югославия, където сърбо-македонистите активно фалшифицират и лансират нова версия на историята на македонските българи (представяна от македонизма като история на "етничките македонци"). В доклад на ЦРУ от 1953 г. пише, че влиза в САЩ с бащиното си име – Иван Василев. Под това наименование пише и редица статии в органа на МПО – вестник "Македонска Трибуна". Иван Василев Илчев умира на 24 ноември 1995 г. в Сарасота, Флорида от рак на белите дробове на 78 годишна възраст.
За повече информация за "Охрана" тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 736 пъти.