Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Дневник на революциония ми живот", публикувано в сп. "Янтра", брой 4, Велико Търново, 1983 година
Михаил Чаков от Гумендже, Егейска Македония - "Дневник на революциония ми живот", публикувано в сп. "Янтра", брой 4, Велико Търново, 1983 година


Увеличи
Описание

Част от спомените и дневника на големия македоно-одрински революционер и войвода Михаил Чаков, публикувани в сп. "Янтра" през 1983 г.

"...Баща ми беше производител на вино и ракия, и имаше в Солун един съдружник Дана Наумов, родом от Тиквеш, обаче без капитал. Дана стоеше в Солун, а капитала от баща ми, комуто даваше една нищожна печалба, колкото да не се каже - нищо. За тая цел баща ми ме изпрати в Солун да наема магазин частно за нас. Отидох в Солун и преди още да видя къде и какви магазини има за под наем, една неочаквана среща става с Даме Груев в Бошнак хан. Със самото виждане Дамета ме запита: "Чаков, от кога си тук и защо си дошъл?" Казах му - от вчера - и той, след като ме изгледа малко изпитателно и се засмя под мустак, каза: "Придружи ме до Митрополията!" Тръгнахме и влезохме в Митрополията, където беше канцеларията му като окръжен училищен инспектор. Седнахме двамата, затвори вратата и ми заговори: "Чаков, дошъл си да търсиш и наемеш магазин за търговия; време ли е сега за търговия, когато отечеството ни има такава необходима нужда от интелигентни сили, с които много малко разполагаме и които единствени ще трябва да се нагърбят и понесат кръста, за да извоюваме свободата на родината ни, която пъшка цели 500 години под тоя черен турски хомот, и като само ние носим позорното име роби. Ето защо, ще требва всички да пренебрегнем богатство, имот, близки, па даже и живот, какъвто е нашия мизерен, да се емнем това да внушим на всичко що е българско, да издигнем високо знамето за свободата на Македония и геройски да сложим костите под него, вместо да търпим като баби и да мрем като бубулечки..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Михаил Чаков (1873-1938;София) е български революционер и войвода на ВМОРО. Районен и околийски войвода в Петричко, Драмско, Кумановско, Велешко и Серско. През 1906 г. Михаил Чаков се завръща в село Баница заедно с Таската Серски, където изравят костите на Гоце Делчев и ги скриват под светия престол на църквата. По време на Балканската война е войвода на чета № 11 на Македоно-одринското опълчение на Българската войска. Участва в освобождението на Разлог, Банско, Драма, Неврокоп и Кавала. След Първата световна война е член на "Илинденската организация" и съхранява костите на Гоце Делчев в сандъче в дома си до 1923 г.
Повече за войводата Михаил Чаков прочетете тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 413 пъти.