Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Iован Цвиjич, Говори и чланци", публикувано в сп. "Македонски преглед", год. I, книга 3, София, 1925 година
Любомир Милетич от Щип, Вардарска Македония - "Iован Цвиjич, Говори и чланци", публикувано в сп. "Македонски преглед", год. I, книга 3, София, 1925 година


Увеличи
Описание

Професор Любомир Милетич от Щип с рецензия на книгата "Говори и чланци" от сръбския учен и един от идеолозите на сърбо-македонизма Йован Цвийч. Днес сърбо-македонистките теории на сръбските учени Новакович, Белич и Цвийч са официални в Р. С. Македония – на база на тези теории се отрича българската народност в Македония и се гради националността наречена „етнички македонци“.

"В други статии авторът, по специалност географ, навлиза в областта на същинската етнография и със смелостта на един лаик се мъчи да убеди, че македонските славяни, ако и от край време и сега сами себе си да наричат българи, в същност не били никакви по народност; те били лишени от всеко народностно (национално) съзнание и следователно представявали от себе си една още национално неоформена или „флотантна маса“ както самият автор обича да се изразява. Самото пък име българин, „бугарин“ не требвало да се взема сериозно, сир. в етничния му смисъл, защото това име в Македония уж датувало от ново време, и то в съвсем друго, до сега от никой учен не подозирано значение; бугарин значело „прост човек, ратай, чифчия“."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип акад. проф. д-р Любомир Георгиев Милетич (1863-1937, София) е един от най-видните български учени и интелектуалци от края на 19 век и първата половина на 20 век, работил в сферата на езикознанието (и особено диалектологията), етнографията и историята. Сред най-изявените деятели и учредител на създадения в София Македонския научен институт. В негова чест е кръстен нос Милетич в Антарктида.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 551 пъти.