Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Начало, развой и възход на българския печат", София, 1946 година
Борис Андреев от с. Свинище, Кичевско, Вардарска Македония - "Начало, развой и възход на българския печат", София, 1946 година


Увеличи
Описание

"Изминаха, следователно, цели сто години от създаването на българския периодичен печат! През това време той игра огромна роля в нашия живот. През епохата на възраждането, той съдействуваше на българския народ в усилията му за прераждане на неговия духовен и материален живот, в борбите му за независима българска църква и свободна държава, за човешки свободи и равенство, а след освобождението – той стана неизбежен спътник на българската политика, която си беше поставила за цел изграждането на българската държава и осигуряването на жизнеспособността и културната еволюция на българския народ. Той мина през различни степени на развитие, отбеляза голями постижения и се приближи по външен вид и техника до своите стари европейски събратя..."

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Кичевско Борис Андреев е виден български журналист, изследовател на българския печат. Деец е на македоно-одринското освободително движение, а през 1941 година след присъединяването на Македония към България е избран в Централния български акционен комитет в Скопие .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 341 пъти.