Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Българският печат през възраждането (Заченки и развой)", София, 1932 година
Борис Андреев от с. Свинище, Кичевско, Вардарска Македония - "Българският печат през възраждането (Заченки и развой)", София, 1932 година


Увеличи
Описание

"През време на усилията на българския народ за прераждане на своя духовен и материален живот и на борбите му за независима българска църква, за човешки свободи и равенство и най-сетне за свободна българска държава, периодическият печат е играл огромна роля. Той има не малък дел за ускоряване процеса на българското духовно и политическо възраждане.
С тази книга още далеч не се дава изчерпателно изложение на обширната проблема за ролята на печата в епохата на възраждането. Но все пак се прави опит да се разгледа, покрай неговото историческо развитие, влиянието му върху културния и обществения живот преди освобождението, както и отраженията, които са намирили у него разните политически и културни движения, конфликти и сблъскване на интереси на Турция и Близкия изток.
"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Кичевско Борис Андреев е виден български журналист, изследовател на българския печат. Деец е на македоно-одринското освободително движение, а през 1941 година след присъединяването на Македония към България е избран в Централния български акционен комитет в Скопие .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1341 пъти.