Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писмо до конференцията", публикуваво във в-к "Македония. Орган на изпълнителния комитет на македонските братства", год. I, бр. 8, София, 24 декември 1919 година
Иван Каранджулов от Прилеп, Вардарска Македония - "Писмо до конференцията", публикуваво във в-к "Македония. Орган на изпълнителния комитет на македонските братства", год. I, бр. 8, София, 24 декември 1919 година


Увеличи
Описание

Писмото, което Изпълнителният комитет начело с прилепчанинът Иван Каранджулов изпраща до Парижката конференция, както и до правителствата на Антантата, по повод гръцко-българската конвенция за изселванията.

"Изгонването от отечеството се окачествява от френския кодекс като „опозоряваще“. Той го предвижда само за големите престъпления. Това наказание се налага сега на македонците само защото са българи, защото желаят да останат такива и защото обичат своя език, който, заедно с родната земя, съставлява наследството им от техните деди. А тези техни деди са живели в Македония от преди повече от хилядо години, говорили са същия език, за който славянските апостоли, Свети Кирил и Методи, изнамериха азбуката, с която си служат днес повечето славянски народи.
Скритата цел на Гърция се вижда при четенето на чл. 46 от Договора за мир, който постановява покровителството на малцинствата в Македония. Гърция иска да избегне задължението, което е поела чрез тоя член, като премахне българския елемент от своята територия. Защото не може да има съмнение, че Гърция ще иска да приложи конвенцията като постави македонските българи в алтернативата да избират между отказването от своята народност и изселването. По тоя начин, след две години, никой в Гърция не ще смее да се нарича българин, и още по-малко да прибегва до международното покровителство на малцинствата."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Иван Каранджулов от град Прилеп е виден български общественик, юрист, главен прокурор на Върховният касационен съд на България, дългогодишен председател на Националния комитет на Съюза на македонските братства и ВМОК и ВМРО деец.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 747 пъти.