Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Лоза; месечно списание", София, 1894 година
Млада македонска книжовна дружина - "Лоза; месечно списание", София, 1894 година


Увеличи
Описание

„Лоза“ е българско списание, издавано от Младата македонска книжовна дружина в София от януари 1892 до юни 1894 г. Списанието е замислено като месечно, но от него излизат общо само шест броя. Отговорен редактор е дебранинът Иван К. Божинов. Печата се в печатницата на Иван П. Даскалов. В езика на списанието е направен опит за налагане на повече западнобългарски черти, отколкото присъстват в оформилия се вече български книжовен език.

"След като изброихме на бързо принципите на народноста, ние бързаме да им дадем и едно практическо приложение, което ни бе и целта на настоіащата статиа. Въпросот е за народноста на Македонците, които в последно време станаха предмет на ожесточена борба между Българите и Сърбите. Само едно сравнение на оние етнографически черти, които характеризират Македонците (разбираме „македонските българи") с оние, що характеризират свободните българи, подрежданието им до оние начала за народноста, които изредихме по-горе, доста е, да ни покаже, и да убеди секиго, че народноста на македонците не може да бъде друга освен „българска". А тъждеството на тие черти и отдавна е констатирано и утвърдено от безкористната наука: само заслепените и неприіателите на българското бъдъще могат да не виждат всестранното единство, което напълно владее между населението от Дримъ до Черно Море и от Дунава до Бело Море. Нашите братіа Сърби още си затваріат очите пред іасната истина, но ще доіде време и скоро е това, когато ще прозрат и вкусат горката истина."


Източник: Оригинален източник на списанието - dlib.mk

Автор: Младата македонска книжовна дружина е българско просветно и благотворително дружество на емигранти от Македония, съществувало в София от края на 1891 или началото на 1892 до 1894 г.
В Младата македонска книжовна дружина участват редица изтъкнати просветители и общественници от Македония – Евтим Спространов, Петър Попарсов, Тома Карайовов, Христо Коцев, Димитър Мирчев, Андрей Ляпчев, Наум Тюфекчиев (български оръжеен търговец, деец на ВМОК), Георги Баласчев, Коста Шахов, Георги Белев, известни и като „лозарите“.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1201 пъти.