Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Дедо Мише Гаврилов", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 322, София, 7 ноември 1927 година
Петър Завоев от Щип, Вардарска Македония - "Дедо Мише Гаврилов", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 322, София, 7 ноември 1927 година


Увеличи
Описание

Българският писател от град Щип Петър Завоев за своя съгражданин – ВМОРО деецът и общественик Михаил (Мише) Гаврилов, зверски убит от сърбите заедно със своя първороден син Христо. Причината за убийството – Мише Гаврилов е бащата на лидера на ВМРО Иван Михайлов .


"Когато се поде борбата за духовното освобождение на българския род, Щип и щипяни не останаха назад в редовете на борците. На първо место в тие редове в Новосело, след поп Паликрия, виждаме да стои Мише Гаврилов. И когато възмъжава, той вече получава отличие от съгражданите си, като дълги години под ред бива избиран ту за църковен епитроп, ту за училищен настоятел."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип Петър поп Иванов Ковачев (известен като Петър Завоев, 1880-1969, София) е български журналист, писател и изследовател. Завършва Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и след това работи като журналист в София и Пловдив. През 1905 г. става един от инициаторите за образуването на Съюзът на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е част от 12 лозенградска дружина на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София и става председател на Щипското благотворително братство. След преврата от 09.IX.1944 г. комунистите преследват П. Завоев като изземват негови книги и го изселват в Ловеч.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1370 пъти.