Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Едно необходимо уточнение (Какъв е по народност Владо Черноземски)", Indianapolis, USA, 1971 година
Иван Михайлов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Едно необходимо уточнение (Какъв е по народност Владо Черноземски)", Indianapolis, USA, 1971 година


Увеличи
Описание

"Не е нужно да изтъкваме, че както при турския режим, така и при борбата срещу Сърбия (1912-1915 г.), а също и измежду двете световни войни, в Македония са се борили против робството не некакви македонци по народност, а само българи. Когато "Югославия" пропадна през Втората голема война, тия българи се почувстваха освободени от двадесет и три-годишното робство; затова и не ставаха партизани. Аз не познавам нито един наш селянин или гражданин, а и нито един наш борец-легален или нелегален-който да се е считал за нещо друго освен за българин, независимо, че не му е било чуждо географското име македонец; но това географско име е било еднакво и за местния турчин, грък, албанец или румънец в Македония.
Така, че за пояснение на хора от по-младото хърватско поколение дължа да изтъкна, че Черноземски си остава символ на трайно приятелство и мъченическа пожертвувателност между хърватския народ и българщината; но в никой случай не символ на некаква македонска народност, каквато и Черноземски нийде в Македония не бе срещнал, макар там дълго време да беше и четник.
Аз се запознах с него през 1922 г. След падането на Македония наново под сръбско-гръцко робство (тоест след 1919 година) редица младежи бегаха в България, или направо се причисляваха в революционната организация (ВМРО). Почти всички беха синове на бедни семейства, работници или еснафи в градовете; а и селяни, изоставили домовете и имота си, за да се заловят за пушката...
В тази среда беше и Владо Черноземски. И той немаше големо образование, но беше буден и съобразителен; най-често мълчалив, некак замечтан, интегрален идеалист. Бързо можеше да се разкрият трите изпъкващи негови качества - решителност, воля и скромност; но с нищо не ги манифестираше, а се долавяха чрез кратките му думи и спокойни маниери.
Десет години по-късно той се озова като доброволец при хърватските борци..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов (1896-1990, Рим, Италия) е легендарен български революционер, последният дългогодишен лидер на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4440 пъти.