Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Как пишеха нашите народни будители и герои", София, трето издание от 1993 година
Иван Михайлов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Как пишеха нашите народни будители и герои", София, трето издание от 1993 година


Увеличи
Описание

Брошурата "Как пишеха нашите народни будители и герои" е издадена от Македонска патриотична организация през 1956 година в Индианаполис, САЩ. Автор не е посочен, но се знае, че това е Иван Михайлов - последния лидер на ВМРО. Потайността около книжката не е случайна - първите 2 издания дори са отпечатани на хартия за цигари. Причината за това, е че в съчетание с малкия формат на брошурата тя по-лесно е могла да се сгъва, крие, навива на фуния, поставя в джобове и т.н., все неща, които улеснявали нейното вмъкване в комунистическа Македония, част от Югославия. Разбира се, книгата е забранена от сърбо-македонистите там - в нея Иван Михайлов разобличава македонистките напъни за създаване на нов сърбизиран македонски език и писменост като посочва на какъв език са писали македонските будители и герои - възрожденци и революционери.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов (1896-1990, Рим, Италия) е легендарен български революционер, последният дългогодишен лидер на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 5036 пъти.