Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Акт за умиране на Борис Сарафов", София, 4 декември 1907 година
Петър Сарафов от с. Гайтаниново, Неврокопско, Пиринска Македония - "Акт за умиране на Борис Сарафов", София, 4 декември 1907 година


Увеличи
Описание

Актът за умиране (Смъртният акт) на големия войвода на ВМОК и ВМОРО Борис Сарафов, съставен и подписан от баща му Петър Сарафов и скопския войвода на ВМОРО и първи български почвоизследовател Никола Пушкаров. Борис Сарафов и Иван Гарванов са убити подмолно от Тодор Паница на 28 ноември 1907 г., а актът за умиране е съставен на 4 декември 1907 г.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Петър Вълчов Сарафов (1842-1915; София) е български възрожденец и общественик. Учител в Сяр, Гайтаниново, Либяхово, Зърнево, Неврокоп, Дебрене и др. След Априлското въстание е арестуван от османските власти, а през 1880 г. открива отново българското училище в Сяр. Петър Сарафов е един от първите трима български учители, които получават учителска правоспособност от турските власти в Солун и архимандрит Методий Кусевич го назначава за екзархийски инспектор на всички български училища в Източна Македония. През 1885 г. е арестуван в Сяр заедно с архимандрит Харитон Карпузов и изпратен на заточение в Мала Азия, откъдето успява да избяга през 1887 г. Петър Сарафов е баща на видния революционер и войвода Борис Сарафов и на големия български актьор Кръсто Сарафов.
За повече информация за Петър Сарафов тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2963 пъти.