Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Гоце Делчев – апостолът на освободителното движение в Македония. По случай 40 години от геройската му смърт", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 149, София, 2 май 1943 година
Димитър Чкатров от Прилеп, Вардарска Македония - "Гоце Делчев – апостолът на освободителното движение в Македония. По случай 40 години от геройската му смърт", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 149, София, 2 май 1943 година


Увеличи
Описание

Димитър Чкатров за легендарния Гоце Делчев : "Името на безсмъртния наш великан Гоце Делчев е легенда. Революционната история на българския народ посочва само неколко имена на великани от нашето борческо минало, които са действували така магически върху народната душа и народната фантазия, както е действувал Гоце Делчев през своето бурно съществуване и след своята смърт. Делчев е от величината на Левски, Ботев, Груев и неговият образ излъчва същото сияние, което излъчват образите на тия прекрасни синове на българската земя. Той олицетворяваше светостта на Македония и на целата българска нация, която бе принудена да грабне ножа и пушката за защита на потъпканата народна правда."

"На 4 май по наш стил 1903 г. загина един от най-блестящите синове, които е дала българската нация. Но Македония не загина, българския дух в нея не изчезна. Само три месеци след смъртта на Делчева, този дух се разрази стихийно в Илинденското въстание, което покри с кръв и слава нашето отечество."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Димитър Чкатров , роден през 1902 г. в град Прилеп , е български революционер, деец на Македонската младежка тайна революционна организация (ММТРО), подразделение на ВМРО . Като един от ръководителите на ММТРО е съден от сърбите в Скопския студентски процес . След освобождението на Вардарска Македония и присъединяването й към България през 1941 г. Димитър Чкатров се обявява за идеята сръбските колонисти да напуснат Македония . След края на Втората световна война Чкатров е изправен пред съд от новата сърбо-македонистка власт като обвиненията са че е "соработник на бугарскиот окупатор". Разстрелян е заедно с Димитър Гюзелов край Скопие .

Брат на Димитър Чкатров е Йордан Чкатров , виден деец и основател на Македонската патриотична организация .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3216 пъти.