Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Остатъци от паметта на о. Паисий", публикувано във в. "Новини", брой 62, Цариград, 3 май 1896 година
Стефан Попиванов от Кочани, Вардарска Македония - "Остатъци от паметта на о. Паисий", публикувано във в. "Новини", брой 62, Цариград, 3 май 1896 година


Увеличи
Описание

През 1896 г. българският просветен деец Стефан Попиванов публикува във в. "Новини" едно предание от с. Разловци, Пиянечко за живота и смъртта на отец Паисий Хилендарски. Според това предание Паисий два пъти спохождал покрайната Пиянец. През 1765 г. той се вестил из Кюстендилската епархия като проповедник и учител на славенско четмо и писмо; при това той разнасял и църковно-служебни книги и своята история. За тези си бродения Паисий бил повикан в Кюстендил от владиката и задържан. По-късно на Паисия било позволено да продължи своя път и тогава заминал за Пиянешко, придружен от попа в с. Разловци. Паисий бил едър човек, с черна дълга до пояс брада. През страшната зима 1806 г. Паисий, вече побелел старец, се вестил втори път из тоя край, но до с. Разловци помръзнал от студ и се поминал и бил погребан в селото.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Стефан Попиванов(1875-1930) е български просветен деец и активист на БРСДП (т.с.), ЮКП и ВМРО (обединена). Убит е в Москва по време на Сталинистките чистки през 1930 г. Баща е на комунистическите деятели Малина и Цеко Попиванови.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2441 пъти.