Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Възвание към българските граждани", Кюстендил, 25 ноември 1897 година
Димитър Попгеоргиев Беровски от Берово, Вардарска Македония - "Възвание към българските граждани", Кюстендил, 25 ноември 1897 година


Увеличи
Описание

Едно възвание за помощ към българския народ, изпратено от войводата Димитър Попгеоргиев Беровски и кюстендилското благотворителното дружество "Македония", след Винишката афера.
"Двадесет години вече изминаха, от когато многострадалния наш народ бе изложен на най-жестоки испитни, на най-нечути мъки, каквито може да измисли само един див, варварски народ, като турците. Пепелищата на Батак, Клисура, Перущица още не са зарасли и свидетелствуват за това. Същото нещо се извършва постоянно над българите в робска Македония. Неотдавнашните кланьета на Арменците, насилията и диващините над Критяните са всегдашна участ на тези наши братя. Днес от зад Осоговите се чуват пак писъка на децата, воплите на жените, плача на старците. Батак се повтаря!
"Жените и девойките се изнасилват, мъжьете се мъчат и убиват: на едни се въвират борови клечки под ноктьете и се запалват; на други се стега черепа с мокри въжя до като излезaт очите и последва смърт; на трети се поставят дървета между пръстите, които от после се стегат и чупят; четвърти се обесват с главата на долу и се люлеят до като умрат; пети се заставят на ходят по дъски, набити с игли; шести се съсичат и тъпкат от кавалерията. А ръцете на свещениците се намазват с катран, подгъват се към гръдите и се запалват! ....
Български граждани!
Тези клети бежанци и бежанки, опърпани, боси, гладни, измъчени на тълпи на тълпи пристигат ежедневно, за да търсят подслон и утеха между свободните свои братя."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Димитър поп Георгиев Беровски (1840-1907) е български просветен деец и революционер, прочут македонски войвода. Сподвижник е на Георги Сава Раковски и участва в Първата българска легия в Белград през 1862 г. Заедно с Никола Малашевски е един от водачите на Разловското (Разловечкото) въстание през 1876 г. Димитър Беровски участва и в подготовката и провеждането на Кресненско-Разложкото въстание. По време на Сръбско-българската война води доброволческата чета на Ильо войвода в боевете срещу сръбската армия агресор, като е награден с орден "За храброст". Основател е на македонското благотворително дружество "Македония" в Кюстендил. Делегат е на Втория конгрес на ВМОК и първи пунктов началник на ВМОРО в Кюстендил.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3297 пъти.