Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Принос към Историята на Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация (градивния период) за времето 1900 - 1903 год.", София, 1936 г.
Никола Петров Русински от с. Русиново, Малешевско, Вардарска Македония - "Принос към Историята на Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация (градивния период) за времето 1900 - 1903 год.", София, 1936 г.


Увеличи
Описание

"Драги другари четници, Аз съм горещ привърженик за свободата на целокупния в Македония и Одринско народ, без разлика на вера и народност. Аз не искам да угасне нито едно небългарско огнище; ние всички сме синове на една и съща робска земя, ние всички сме роби на един и същи режим, преживели сме всички лишения, мъчения и насилия в дългото ни робство; нека да бъдем единни и в борбата ни за свобода с нашите съмъченици от другите народности в тия две области (Македония и Одринско)."

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Петров Стоянов Чукарски - Русински (1875-1942; София) е български революционер, войвода на В.М.О.Р.О. През 1895 г. участва в Четническата акция на Върховния комитет. През 1900 г. е изпратен от Гоце Делчев да организира Битолския революционен окръг. Войвода е в Демирхисарско, Крушевско, Кичевско, Прилепско, Охридско, Стружко, Битолско и Мариовско. Делегат е на Смилевския конгрес, като е избран в щаба на Прилепското горско началство. По време на Илинденско-Преображенското въстание командва и Леринските чети. Участва в Балканските и Първата световна война като част от българската армия. Член е на Македоно-одринската социалдемократическа група. Умира в крайна бедност през 1942 г.
Син е на революционера и участник в Разловското въстание - Петре Стоянов Чукарски.
Още информация за войводата Никола Русински тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4227 пъти.