Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Революционната борба в Битолския окръг. Спомени на Георги Попхристов"
Георги Попхристов от с. Кърстоар, Битолско, Вардарска Македония - "Революционната борба в Битолския окръг. Спомени на Георги Попхристов"


Увеличи
Описание

Спомените на войводата Георги Попхристов, записани от големия български учен от Щип Любомир Милетич, са публикувани за първи път през 1926 г. в издание на МНИ. През 1953 г. в София излиза втора книга с негови спомени, а през 2011 г. внукът на битолския войвода - Людмил Христов, набира на компютър всички оставени в ръкопис спомени на своя дядо. Л. Христов предоставя текста на интернет страницата за македонски книги www.promacedonia.org . През декември 2014 г. издателството към Библиотека Струмски оформя ново издание с допълнителни снимки и информация от Христов и публикува настоящото издание на спомените като електронна книга.

Източник: Издателство Струмски

Автор: Роденият в Битолско Георги Попхристов е български учител, организатор и войвода на ВМОРО, член на Централния комитет на ВМРО. Участва в Илинденско-Преображенското въстание. През войните за национално обединение 1912-1918 е част от Македоно-одринското опълчение и неговия наследник - 11-та македонска дивизия на Българската армия. По време на българското управление във Вардарска Македония (1941-1944) се завръща в Битоля, където организира чети, преследващи комунистически партизани в Егейска Македония. Обявява се против започналата от комунистите през 1945 г. македонизация на Пиринска Македония.
За повече информация за Георги Попхристов посетете Уикипедия


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4415 пъти.