Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "До Господина Министра на Вътрешните работи", София, 15 май 1941 година
Илинденска организация - "До Господина Министра на Вътрешните работи", София, 15 май 1941 година


Увеличи
Описание

Непосредствено след навлизането на българската армия в част от Вардарска и Егейска Македония през пролетта на 1941 г., Ръководното тело на Илинденската организация изпраща писмо до министъра на вътрешните работи, в което апелира да се позволи на оцелелите илинденски ветерани да се завърнат в родните си огнища, да им бъдат отпуснати борчески пенсии, подобни на тези за шипченските опълченци, като на особено заслужили борци за българщината в Македония. Писмото е подписано от председателя на организацията Лазар Томов от разложкото с. Годлево и секретаря Лука Джеров от Битоля.

От името на Ръководното тело на Илинденската Организация, с изблик на особени чувства и радост, излизащи от душите и сърцата на ветераните-илинденци, които създадоха величавата ИЛИНДЕНСКА ЕПОПЕЯ и се явиха като първа лястовица-предвестница на целокупния български народ и създадоха условията и предпоставките на величавата освободителна Балканска война, в която наред с целокупния български народ, взеха активно участие за изгонването на османлиите от родината ни, - поднасяме Ви, Господине Министре, нашата благодарност, в тия времена, когато вече се гради обединението на нашия народ в Македония, Тракия и Моравско в майката-родина.

От Дунава до Егея и от Морава до Черно море във времето на Аспарух, Крума Страшний, Борис Миротворец, Симеон Великий, Самуила Обединител, Калояна и Ивана Асеня до нашия любим Цар Борис III един народ е живел в нашите земи - български. Две тежки вековни робства не можаха да го заличат. Българският жив език векове се е разнасял по Балканите, дал е писменост на всички южни славяни чрез своите синове Кирил и Методий и великият наш учител Климент Охридски, като е достигнал и до Москва. Този наш жив език ще се разнася за наша радост в бъдните векове със сила и мощ и гласът на обединена България ще се чува навред и навеки.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Илинденската организация е взаимоспомагателна и културно-просветна организация на български бежанци от Македония, бивши участници в националноосвободителното движение, съществувала в периода 1921-1947 г.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 657 пъти.