Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Молба до Народното събрание", София, 1910 година
Наум Руков от с. Косинец, Костурско, Егейска Македония - "Молба до Народното събрание", София, 1910 година


Увеличи
Описание

"Родом съм от с. Косинец, Костурско, Македония. От преди 30-35 години бех се установил в Атина, Гърция, гдето бех търговец при материално състояние около 88,000-100,000 лева, и макар положението ми да бе материално цветуще, в жилите ми обаче течеше всекога българска кръв, сърдцето ми бе отдадено на нашата българска нация, понеже съм българин, духът ми бе поглънат въ служене на братята българи тук и там, в служба с каквото мога и когато мога на милото отечество България, служех беззаветно.
В 1885 година аз зех участие рамо до рамо с борците за защита на свободата ни, награден съм със сребърен медал. От 1885 година аз бех вече турнат на око в Атина заради това, че съм българин; че служа като българин и оттогава до 1903 година аз бех предмет на преследване, на гонене, на затвори и изтезание от страна на гърците.
Гних по затвори, бегах по планини, видох невъзможно живеенето ми повече в Атина, материалното ми положение бе опропостено, разграбено, унищожено и днес немам нищо, освен семейството ми, аз жена и 6 малолетни деца, които немаме и насъщния, скитаме немили, недраги в София от пребегването в София, спасен от преследване и затвори 1903 година. Беззаветното ми служене е известно на много видни българи, които при нужда могат да дадат сведения в подкрепа на верността на всичко. Да, разорен и опропастен бех материялно, че съм българин, че служа на братята си, на отечеството си, чиито поданик съм."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Наум Лазаров Руков (Рука) (1847-1937) е виден български революционер и търговец, участвал в Кресненско-Разложкото въстание, в Сръбско-българската война през 1885 г. (като български доброволец е награден със сребърен медал за храброст), дългогодишен деец на ВМОРО, доброволец в МОО.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 514 пъти.