Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Илинденската епопея", публикувано в сборник "Първите лъчи на свободата", Скопие, 1941 година
Димитър Гюзелeв от Дойран, Вардарска Македония - "Илинденската епопея", публикувано в сборник "Първите лъчи на свободата", Скопие, 1941 година


Увеличи
Описание

Видният български философ и деец на Македонската младежка тайна революционна организация Димитър Гюзелeв от Дойран за Илинденското въстание .

"Илинденското възстание е най-големата проява на борческия дух на македонския българин. Чрез него ние, пред лицето на културния свет и пред световната история, показахме и съобщихме своята непреклонима воля за свобода и мъст към тиранина – поробител. Само в Македония, която заема огромно и много важно место в историята и културата на Европа, българският дух можеше да преживее такава величествена слава, както това стана с Илинденската епопея. Защото Илинденската революция беше продължение на онази възстаническа традиция, която българският народ, начело с цар Самуил, създаде още в процеса на създаването на величието на нашата нация. Със стихийно творческо връхлитане българският народен гений, чрез войнствеността и национализма на цар Самуила, тури началото на онези грандиозни въстанически движения, които почнаха от храбрия Самуилов внук Петър Делян, продължиха през целия единадесети век с Георги Войтеха, с богомилския възстаник парик Лазар от Охрид, с богомилския апостол мъченик врач Василий, за да се свържат, чрез социалното и националното въстание на Карпош войвода от кумановско в 17 столетие, с общобългарското революционно движение на Левски и Делчева."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Дойран Димитър Гюзелов (1902-1945, Скопие) е философ и революционер, деец на Македонската младежка тайна революционна организация (ММТРО), подразделение на ВМРО. През май 1927 г. е заловен с документи на ММТРО от сърбите и е един от основните обвиняеми на Скопския студентски процес. След присъединяването на по-голямата част от Вардарска Македония към България през 1941 г. Гюзелов става директор на Радио Скопие, защитава в Загреб докторска дисертация върху Шопенхауер и издава книгата "Жертвите на Скопския студентски процес". След края на войната, през 1945 г., е осъден от югославските комунисти-македонисти като "български фашист" на смърт чрез обесване. Разстрелян е заедно с Димитър Чкатров. Димитър Гюзелов е женен за скопянката Донка Иванова от рода на войводата Лазар Дивлянски, една от основателките на Тайната културно-просветна организация на македонските българки. Синът им Богомил Гюзел е известен писател в Р. Македония, а дъщеря им Лиляна Гюзелова е художничка и скулпторка.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 489 пъти.