Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Подвизите на македоно-одринци през 1912-1913 година", Скопие, 1943 година
Георги Киселинов от Охрид, Вардарска Македония - "Подвизите на македоно-одринци през 1912-1913 година", Скопие, 1943 година


Увеличи
Описание

През 1943 г. в свободно Скопие Скопското Македоно-Одринско опълченско дружество издава спомените и впечатления на своя председател – доброволеца от IV Битолска дружина на Македоно-Одринското опълчение на Българската армия Георги Киселинов от град Охрид.

"През февруарий 1912 година, под духовното водачество на Русия, между Бългаия и коварна Сърбия се подписа съюз, първо политически, а после и военен. Към него се присъединиха Гърция и Черна гора. (...) И България, в желанието си да помогне на страждущите българи в Македония и Тракия, се хвана за змията: защото тоя съюз с гърци и сърби не беше нищо друго, освен хващане за змията..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият на 16 май 1888 г. в град Охрид Георги Якимов Киселинов е филолог, фолклорист и учител, български опълченец и офицер от Българската армия. В края на 1944 г. участва в Първата езикова комисия на АСНОМ, където се противопоставя на сърбизирането на новосъздаващия се македонски език. Репресиран е от югославските македонисти.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 717 пъти.