Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Организационата поставеност и дејствувањето на Контрачетниците во Велешко во Втората светска војна (1942-1944)", публикувано в сп. "Историја", год. LIV, бр. 1, Скопје, 2019 година
Георги Малковски от Велес, Вардарска Македония - "Организационата поставеност и дејствувањето на Контрачетниците во Велешко во Втората светска војна (1942-1944)", публикувано в сп. "Историја", год. LIV, бр. 1, Скопје, 2019 година


Увеличи
Описание

Една кратка, но изключително ценна от историческа гледна точка македонистка статия на македониста-историчар Ѓорѓи Малковски. Статията е ценна, защото в нея са дадени данни за това кой точно е избивал комунистическите партизани в района на град Велес в периода 1942 - 1944 г., когато България администрира и владее големи части на областта Македония. Според официалния македонистки наратив, който и до ден днешен се пропагандира в Р. С. Македония "бугарските фашистки воjски избиваха етничките македонци – партизани". От изследването на Малковски става ясно, че повечето партизани във Велешко са избивани от местни хора – велешани, които са членове на контрачетите; ВМРО-вци, които се организират в преследването и ликвидирането на местната комунистическа съпротива. Така например, следните партизани убити според македонизма от "гнасната бугарска фашистичка рака" всъщност са избити от македонски селяни и граждани от Велес и околието:

1) Партизанът Владо Кошулчето от Велес е убит от македонските контрачетници Илија Трајков и Георги Чолаков, и двамата от с. Сълп, Велешко;
2) 20-годишната партизанка Маца Овчарова от Велес е убита от Велешката контрачета на 7.I.1943 г. Малковски изнася данни, че към април 1943 Велешката контрачета брои 20 човека, от които 1 роден във Велес и 19 родени из Велешките села. Няма нито един член на контрачетата роден в Царство България;
3) 17-годишната партизанка Невена Георгиева –Дуња от Скопие е брутално убита на 16.XII.1942 г. край велешкото село Нежилово. Първо е разстреляна, после главата ѝ е отсечена, набита на кол и разкарване из околните села за сплашване на населението да не помага на партизаните. От изследването на Малковски става ясно, че "бугарскиот окупатор" извършил това зверство са следните хора, все родени във Велес и Велешко:
- партизанката е физически ликвидирана от Ристо Дурчев от с. Ораовец, Велешко, Апостол Георгиев от с. Еловец, Велешко и от Петар Дафчев от с. Отиштино, Велешко;
- главата ѝ със секира "ја отсече Тоде од с. Нежилово" – село във Велешко;
- отсечената глава е набита на кол от Панче Гулев от Велес;
- В убийството участвал и контрачетникът Владо Стоилков Андреев от с. Еловец, Велешко.
4) 22-годишния партизанин Трајче Петкановски от с. Бистрица, Велешко е разстрелян от „гнасниот бугарски фашистички окупатор“, който според изследването на Малковски става ясно, че е ...собственият му чичо Борис. Раненият Петкановски бил заловен от велешките контрачетници и бил доубит с няколко куршума от чичо му Борис с думите „Зарем за ова те учеше татко ти".
5) Партизанинът Ристо Најдовски Шајката, който бил водил „тешки борби против бугарскиот окупатор“ е убит на 8.XII.1942 г. над с. Папрадище от Велешките контрачетници. Към тази дата Велешката контрачета брои над 15 души, всички местни хора – от Велес и Велешко. Малковски изнася имената им:
- војвода Милан Завков од с. Чашка, Велешко;
- Владо Стоилков Андреев од с. Еловец, Велешко.
- ВМРО войводата Пане Манев од с. Ветерско, Велешко;
- Лазар Арсов, Петре и Јован од с. Слп, Велешко;
- Никола Гочев, Темелко Мишков и Јован (презиме неизвестно) и тримата от с. Бистрица, Велешко;
- Темелко Костов, Кимо Матев, Тане Петров и тримата от с. Ореше, Велешко;
- Јован и Апостол од с. Голозинци, Велешко;
- Ѓошо и Илија (за овие лица не успеавме да најдеме дополнителни податоци), Панче Гулев и тримата од Велес.
6) Същата Велешка контрачета заедно с местната полиция избива следните партизани на 16.XII.1942 г. кај Војничка Пештера, во близина на с. Војница, Велешко:
Анде Кошулчев, Благој Јанушев, Благородна Ивева, Стојан Трајков, Трајче Панов, Миле Милевски и Нада Бутникошарева.
Акцията по ликвидирането на партизаните е проведена след "добиените сознанија од страна на селани од с. Крајници, дека во близина на пештерата биле забележани група на партизани".

От изследването на Малковски се разбира и че основен съветник и инструктор за формирането на контрачетите бил Трайко Чундев от с. Подлес, Велешко – ВМРО революционер, организатор на Българските акционни комитети в Македония, подпредседател на Скопското дружество на Илинденската организация и участник в I и II АСНОМ.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1957 г. в Титов Велес Георги Малковски е македонист, македонистки историчар, научен сътрудник и редовен професор в Института за национална история в Скопие.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1414 пъти.