Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Гоце Делчев", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XIV, книга 6 (136), София, юни 1942 година
Илия Попиванов от Неврокоп, Пиринска Македония - "Гоце Делчев", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XIV, книга 6 (136), София, юни 1942 година


Увеличи
Описание

ВМРО войводата от Пиринска Македония Илия Попиванов за основния организатор на революцията в Македония и Одринско – Гоце Делчев .

"Македонската земя, страната на сълзите, на страданията, на мъченията, на стоновете вековни, на гробовете незнайни, страната на безчестията, в свещената борба за свобода, братство, равенство и човешки правдини, излъчи великани, титани, които в борбата създадоха епопеи – дати, ненадминати в историята на другите народи. Записаха имена, като това на Гоце, които възбуждат във всеки българин, където и да се намира той, – в пределите на Велика България или нейде из африканските джунгли – чувство на радост, слава, възторг и гордост."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Илия Попиванов от град Неврокоп (днес Гоце Делчев) е ВМОРО революционер, участник в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., член на окръжния комитет и войвода на ВМРО в Разложко. Председател е и на Неврокопското дружество на Илинденската организация. След преврата на 9-ти септември 1944 г. е убит без съд и присъда от комунистите.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 671 пъти.