Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Илинден за Македонците", публикувано във в-к "Илинденски лист. Издание на ръководното тело на Илинденската организация", София, 2 август – Илинден, 1936 година
Илинденска организация - "Илинден за Македонците", публикувано във в-к "Илинденски лист. Издание на ръководното тело на Илинденската организация", София, 2 август – Илинден, 1936 година


Увеличи
Описание

Статия публикувана във вестник „Илинденски лист“ издаван от Илинденската организация. Текстът е посветен на значението на Илинденското въстание за македонските българи .

"Има в историята на народите дати, които не умират с поколението, което ги е създало, нито със залезването на следващите поколения. Това са датите, които отбелязват проблесването на върховните, най-добрите сили на народа в изпълнение на съдбоносни задачи, – датите, които, като вечни огньове, светят и осветляват пътя на развитието на народите.
Илинден 1903 година е такава дата.
И нека прибавим веднага, че тя е такава дата не само за българите от Македония, които я създадоха, но и за българите от всички други краища на българското общо отечество."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Илинденската организация е взаимоспомагателна и културно-просветна организация на български бежанци от Македония, бивши участници в националноосвободителното движение, съществувала в периода 1921-1947 г.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 504 пъти.