Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Една сръбска маневра", публикувано във в-к "Македония. Орган на македонската емиграция в България", год. II, бр. 503, София, 15 юни 1928 година
Йордан Бадев от Битоля, Вардарска Македония - "Една сръбска маневра", публикувано във в-к "Македония. Орган на македонската емиграция в България", год. II, бр. 503, София, 15 юни 1928 година


Увеличи
Описание

Деецът на ВМРО и виден журналист и литературен критик Йордан Бадев от Битоля за сръбския македонизъм (официалната идеология в Р. С. Македония от 1945 г. до днес) и политическия, а не етническия смисъл на думата „македонец“, което логически води и до несъществуването на отделна македонска народност . В статията си Бадев твърди, че пропоненти на сръбската теза са освен сърбите и федералистите във Виена както и френския славист Нейе и немския общественик Вендел.

"Във всички случаи, когато некаква нужда им налага да оправдават и бранят господството си в Македония чрез началото на народността, сърбите прибегват до познатата лъжа за неоформеност на „македонските славяни“.
Съзнавайки добре, че простото и сухо твърдение, какво македонците са „стари сърби“, тъй удобно за вътрешна консумация, е много неудобно за износ пред външни просветени среди, Цвийч изобрети принципа за националността на македонците като най-подходяща маневра при спорове за етническия състав на Македония. И се постара да даде на тая плоска пансръбска приумица вънкашен вид на наука.
Тая „наука“ е която днес във всички международни сбирки за мир, за право, за малцинства и пр. се изнася от разни цвийчови ученици като важна и тежка сръбска теза по етническия характер на Македония. Знайна е същината ѝ: македонците не са нито българи, нито сърби, а едно отделно славянско племе, което ще се наклони към сърбите или към българите според това кой ще го владее.
(...) Ние искаме само да подчертаем, за да се види от всички ясно, че тезата за националната неоформеност на македонците е теза на сърбите и на техните най-близки приятели.
(...) Не е чудно при тоя манталитет, че сърбите тъй настойчиво се мъчат да създават и да затвърдяват убеждението, че македонците по произход не са нито българи нито сърби."


"Има и други македонци или македонски приятели, по-различни от догматичните интернационалисти по схващания за македонския въпрос, но почти еднакви с тех що се отнася до народността на македонците. Те са ония пък, които с аргументи из ноктите си или просто без аргументи разправят за „македонски народ“, като отделна етническа и национална единица. От такъв „македонски народ“ до сръбската „македонска анационалност“ има само една крачка. В Македония днес има българи, има власи, има турци, евреи, но македонски „народ“ нема. Когато ние казваме, че сме македонци, с това обозначаваме политическата, а не етническата си принадлежност. Ония, които говорят и пишат за македонски народ като за отделна народност немат никакво понятие от етнографията на Македония, или не разбират що е и как се създава народ или пък съзнателно искат да наливат вода във воденицата на палачите от Белград."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Битоля Йордан Бадев (1888-1944, София) е виден литературен критик, публицист и журналист, деец на ВМРО.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 437 пъти.