Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Киро Глигоров искаше да върне Македония на Белград", интервю за в-к "Стандард", бр. 4235, София, 18 октомври 2004 година
Апостол Методиев от Неготино, Вардарска Македония - "Киро Глигоров искаше да върне Македония на Белград", интервю за в-к "Стандард", бр. 4235, София, 18 октомври 2004 година


Увеличи
Описание

"Македонизмът е изкуствено създаден като преход към сърбизирането на българите в Македония. По този начин се постига изолация на това население, като му се внушава, че е заобиколено само от неприятели.
За жалост това днес вече е факт. Почти половин век македонизмът се насаждаше чрез средствата за масова информация и най-вече чрез училищата. Тази пропаганда успя да внуши, особено на следвоенните поколения, чувство на гордост заради принадлежност към македонска нация. Сега ако на някого кажете, че има български корени, той не е съгласен. Затова аз преди време написах: „Ние сътворихме македонската нация. Македонци сме, но трябва да знаем, че нашите деди не са правили разлика между македонци, тракийци, мизийци .“ И сам казвам за себе си, че съм македонец, но без да разбирам нещо по-различно от българин."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1935 г. в Неготино Апостол Методиев Поцески е професор в Строителния факултет на Скопския университет, общественик и публицист.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 639 пъти.