Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Българската книга в Македония", публикувано в "Сборник Солун", София, 1934 година
Димитър Мирчев от Прилеп, Вардарска Македония - "Българската книга в Македония", публикувано в "Сборник Солун", София, 1934 година


Увеличи
Описание

"С изнесените до тук бележки за българската книга в Македония, съвсем не се завършва нашият очерк. Той би бил несравнено по-обемист, ако речем да изложим целото книжовно производство на македонската книга, както тя се развива в последните 10-20 години.
Днес на книжовното поприще работят във всички отрасли на науката и книжовността много македонски урожденци, и те със своите трудове обогатяват общата българска съкровищница и поради това техното книжовно дело ще се цени по достоинство на друго место.
Велика е цената на книгата; неизброими са нейните благодения. Всека добра книга е истински праздник за душата. На книгата човек дължи своето духовно прояснение, своето самоопределение. Но за нас, българите, книгата има и по-особено значение. На книгата ние дължим нашето духовно и национално възраждане. Без нея е невъзможно крепко национално съзнание..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Прилеп Димитър Мирчев Тошев (1865-1938, град Вършец, Северозападна България) е български общественик и революционер, деец на ВМОРО, член на Централния комитет на организацията, един от основателите на Българското тайно революционно братство в Солун, един от учредителите на Съюза на българските конституционни клубове (легална партия в Османската империя на дейци на ВМОРО), един от създателите на Българо-турски революционен комитет (българска и турска революционна организация в Македония, създадена в 1913 г. и подчинена на ВМОРО). Мирчев е бил също така и преподавател по български език, литература и история в Солунската българска мъжка гимназия, Солунската българска девическа гимназия, в старата българска столица Търново и е бил директор на Битолската българска класическа гимназия и на Одринската българска мъжка гимназия. Автор е на учебници по български език, литература и граматика, издавани в периода 1905 - 1939 г., както и на изследването "Българската книга в Солун", публикувано в "Сборник Солун" в 1934 г. (сборника е качен в Библиотека "Струмски" за свободно четене, може да намерите статията на страници 149 - 185).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 465 пъти.