Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Надгробно слово за Иван Михайлов", публикувано в сп. "Пиринска Македония днес: илюстровано месечно списание за политика, икономика, култура и бит", Благоевград, бр.1, год. I, 1994 година
Иван Василев Илчев от Неврокоп, Пиринска Македония - "Надгробно слово за Иван Михайлов", публикувано в сп. "Пиринска Македония днес: илюстровано месечно списание за политика, икономика, култура и бит", Благоевград, бр.1, год. I, 1994 година


Увеличи
Описание

Надгробното слово на дееца на ВМРО, български офицер, организатор на "Охрана" и председател на клона на МПО в Детройт Иван Василев Илчев за лидера на ВМРО Иван Михайлов :

"Най-голяма е опасността да бъде ликвидиран, когато през септември 1944 г. е заставен от Хитлер да обяви свободна и независима Македония. Той знае, че това решение е продиктувано от плановете на немците за по-безопасно изтегляне на германските войски от Балканите. След като прави преглед на положението, на среща с висши представители на Хитлер, Иван Михайлов с равномерен тон благодари на Хитлер "за загрижеността му" за Македония, но категорично заявява, че поради създаденото политическо и военно положение при никакви обстоятелства или комбинации от обстоятелства не би решил да обяви независимостта на родината си, с което би причинил страхотни кръвопролития. Немските генерали му отправят мълниеносни погледи, които Иван Михайлов отблъсква презрително със студенината на стоманено-сивите си очи, излъчващи непоколебима решителност..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1917 г. в Неврокоп (днес град Гоце Делчев) Иван Василев Илчев е бил офицер от Българската армия и член на ВМРО. В периода 1941-1944 година е един от организаторите на Централния българомакедонски комитет - въоръжено опълчение на българите в Егейска Македония известно и като "Охрана". След завземането на властта от комунистите се спасява от техните преследвания като емигрира в САЩ, където започва да води българската секция на радио "Гласът на Америка". Става член на Македонската патриотична организация, председател е на клона на МПО в Детройт. Работи като съветник на ЦРУ и Държавния департамент на САЩ по въпросите свързани с Македония и България. Пише протестни писма до американски университети, издателства и вестници, които си позволяват да публикуват исторически статии свързани с Македония и идващи от комунистическа Югославия, където сърбо-македонистите активно фалшифицират и лансират нова версия на историята на македонските българи (представяна от македонизма като история на "етничките македонци"). В доклад на ЦРУ от 1953 г. пише, че влиза в САЩ с бащиното си име – Иван Василев. Под това наименование пише и редица статии в органа на МПО – вестник "Македонска Трибуна". Иван Василев Илчев умира на 24 ноември 1995 г. в Сарасота, Флорида от рак на белите дробове на 78 годишна възраст.
За повече информация за "Охрана" тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 513 пъти.