Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Народни задачи на македонците в Америка", Индианаполис, Индиана, САЩ, 1930 година
Борис Зографов от Битоля, Вардарска Македония - "Народни задачи на македонците в Америка", Индианаполис, Индиана, САЩ, 1930 година


Увеличи
Описание

Реферат четен от Борис Зографов на 7-я Редовен Годишен Конгрес на Съюза на Македонските Патриотични Организации в САЩ и Канада.

"До като в предишните борби и главно тия за освобождение от гръцкото духовно робство — борбата на Македония се водеше почти изключително на почвата на българското национално чувство, от 1893 година тая борба се сложи на много по-широки основи, като обхвана не само българския елемент, преобладаващ в Македония, но и другите национални групи. Нещо повече: като прибра в своите бойни редици дори и турци.
Борбата за политическа свобода и самостоятелност на Македония се поведе в името на пълната толерантност между отделните народности, живущи в страната; в името на благоденствието и правата еднакво на всички македонци. Революционната борба сближи тия отделни етнографски елементи, свърза ги в сърдечни и кръвни връзки (— смеси се кръвта на българина, на влаха и дори на турчина пред олтаря на отечествената свобода —); до българинът македонец еднакво умираше в борбата и влахът и албанецът, — и още тогава, на дело се освети началото — Македония за Македонците."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Битоля Борис Стефанов Зографов (1891 - 1957, София) е български общественик, деец на Македонската патриотична организация и първи редактор на вестник "Македонска трибуна", брат на Драган Зографов .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 431 пъти.