Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македоно-одрински свидетелства Том I Дел I. Регистър на участниците в освободителните борби в Македония, Тракия и Добруджа, получили българска народна пенсия през 1943 г.", София, 2021 годинa
Библиотека Струмски - "Македоно-одрински свидетелства Том I Дел I. Регистър на участниците в освободителните борби в Македония, Тракия и Добруджа, получили българска народна пенсия през 1943 г.", София, 2021 годинa


Увеличи
Описание

Може да поръчате втората книга от поредицата „Македоно-одрински свидетелства" и да подкрепите излизането на третата книга (октомври 2022), като ни пишете на info@strumski.com или като си я купите от книжарниците "Български книжици", или "Нисим" в София! Благодарим за подкрепата!

Първата книга от поредицата „Македоно-одрински свидетелства" на Библиотека Струмски (Съставител - Филип Пеловски), посветена на революционерите от Македония, Тракия и Добруджа, получили български народни пенсии през 1943 г. Съдържа подробен регистър и животописни бележки за първите 500 дейци от пенсионния архив.
Книгата излезе в тираж от 100 бройки, с продажбата на които се финансира вторият том от поредицата (третата книга предстои да излезе през есента).
Главната цел на поредицата е осветляването на имената, на непознатите дела и историите на обикновените, редовите, български революционери - хората, рискували и/или дали живота си в борбите за свобода, но останали в повечето случаи непознати и забравени, дори от собствените им семейства и роднини.
От петстотинте (500) пенсионни дела, публикувани в този първи том на сборника, триста седемдесет и две (372) са на революционери, родени в Македония, сто и осем (108) – на дейци с потекло от Одринска Тракия, единайсет (11) дела са на родени в пределите на тогавашното Царство България, три (3) са на дейци от Добруджа, едно (1) – на деец от Трансилвания и пет (5) – на революционери с непознат произход поради унищожаването на документацията по време на бомбардировките над България през 1944 г.

(Географският показалец не е приложен тук).


Източник: Издателство Струмски

Автор: "Библиотека Струмски" е създадена с цел популяризирането на книги, вестници, списания, документи, музикални записи и културно-исторически материали създадени от македонски дейци, предимно на македонските българи.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2290 пъти.