Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Свети Наум", публикувано във в-к "Охридъ", брой единствен, Охрид, 8 декември 1943 година
Владимир Бояджиев от Охрид, Вардарска Македония - "Свети Наум", публикувано във в-к "Охридъ", брой единствен, Охрид, 8 декември 1943 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът от Охрид Владимир Бояджиев за манастира „Св. Наум“ и черквата „Св. Климент“ в родния си град.

"Манастирът „Св. Наум“ и черквата „Св. Климент“ са два светилника на българщината в Македония. Двамата родоначалника на българската просвета и култура оставиха светли следи в нашата първоначална просвета и култура. Една от тех е манастира „Св. Наум“, край лазурните води на Охридското езеро.
Покровителят на манастирът Св. Наум, е ученик на Св. Кирил и Методий н сътрудник на Св. Климента, които бродиха из Моравско и западна Македония и на всекъде шириха българското писмо и култура. След прогонването на Св. Наума и Св. Климента от Моравско от страна на католическото духовенство, Св. Наум временно се установил в първата българска столица Преслав. В 893 г. Цар Борис, знаейки значението на българската провинция — западна Македония, изпратил своя просветител в Западна Македония, за да работи за религиозното н национално възпитание на българите. Св. Наум, след като получил монашески чин, издигнал със свои средства манастира „Св. Наум“ в 900 г. Той работил за обзавеждането на манастира и сам през живота си съзижда гробницата си, в която народът и цела западна Македония го погребали най-тържествено, когато починал в 910 г.
Ето вече хиляда години този фар на българската култура и просвета свети н държи будно националното съзнание на почти всички българи от западна Македония. Българите сметат Св. Наума като чудотворец и пазител на българщината. Хиляден народ из всички краища на Македония идва да се поклони на гроба на Св. Наума.
(...)
За живота на Св. Наума, този родоначалник на българската култура, намираме данни в XVI век и то по запазения ръкописен препис в Зографския светогорски манастир. Тази светиня на българщината вечно е будила националното съзнание на българския народ и го буди и сега, когато част от нашите сънародници са още под робство."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1869 г. в град Охрид (починал през 1956 г. в София) Владимир Бояджиев е ВМОРО революционер, участник в Илинденско-преображенското въстание, български учител в Македония, Одринска Тракия и царство България, един от учредителите на легалната партия на ВМОРО – Съюза на българските конституционни клубове. Награждаван е с третия по старшинство орден на България „За гражданска заслуга“.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 200 пъти.