Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "София, 2 Декемврий 1895 г.", публикувано във в-к "Глас Македонски", год. II, бр. 51, София, 3 декември, 1895 година
Коста Шахов от Охрид, Вардарска Македония - "София, 2 Декемврий 1895 г.", публикувано във в-к "Глас Македонски", год. II, бр. 51, София, 3 декември, 1895 година


Увеличи
Описание

Публицистична уводна статия от върховиста Коста Шахов в неговия вестник "Глас Македонски" , с която Шахов дава да се разбере какво значи термина "македонец":

"Некои са видели в това изказано мнение едно безгранично русофилство, което съвършенно унищожава нашата българска нация..."

"А ние виждаме, че неговите основания почиват на факти, които са известни на историята и които не могът да се отречет от некого. Самия наш народ — българския — с векове вече е присвоил това убеждение, и не така лесно то ще се изгони от българската душа, само с един замах, както прават русофобите и недоделаните наши социалисти, а още по мъчно това може да са направи прямо българите от Македония — македонците."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Коста С. Шахов - общественик, журналист, деец на ММКД и ВМОК. Роден на 14 април 1862 г. в гр. Охрид. Завършва право в Софийския университет и работи в Русенския окръжен съвет и Русенското околийско управление, а по-късно в Апелативния съд в Русе. Коста Шахов е сред основателите на Младата македонска книжовна дружина, автор на нейния Устав и Правилник и активен сътрудник на списанието „Лоза“. Издава вестниците „Македония“ (1888-1912 с прекъсвания), „Странник“, „Глас македонски“ (1893-1898), „Борба за свободата на Македония и Одринско“, „Борба“ (1905) и други. Сред основателите е на Македонския комитет (по-късно ВМОК) през 1894 г. в София. Умира на 15 август 1917 г. в София.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 188 пъти.