Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Задачи на македонската младеж в странство", София, 1927 година
Кирил Пърличев от Охрид, Вардарска Македония - "Задачи на македонската младеж в странство", София, 1927 година


Увеличи
Описание

"Беседа държана в конгреса на Македонските младежки културно-просветни организации в България на 21 ноември 1926 г. в София.

...От миналото вие требва да възкресите в ума и въображението си на първо место същността на борбите, които водиха тъй смело и упорито нашите деди и бащи и които беха борби за национално обособление на македонците и за избавлението им от гнета на чуждото духовно робство. Ще проследите внимателно самото начало на тия борби като се пренесете в тъмната епоха от преди по-вече от 150 години, дойдете до появата на първа искра за национално пробуждане с отца Паисия, разгарянто на тая искра по всички български земи, увличането на всички македонски градове и села в това народно движение и стигнете до пълното възтържествуване на светлината над непроницаемия мрак, - създаването на българската екзархия като символ на самостоятелността на българския национален дух..."


Източник: Оригинален източник на книгата - https://parlichev.com/bg/za-nas/

Автор: Роденият в Охрид Кирил Пърличев (1875-1944, Охрид) е български революционер, член на ЦК на ВМРО, общественик, учител, журналист, писател, директор на историческия музей в Охрид по време на българското управление на града (1941-1944 г.). Той е един от учредителите на Съюза на българските конституционни клубове (легална партия на ВМОРО) и е сред основателите на Македонския научен институт в София. Син е на големия охридски възрожденец Григор Пърличев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 511 пъти.