Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "До Българо-македонската емиграция в Съединените Щати, Канада, Румъния, Египет, Цариград и всички други държави", публикувано във в-к "Независима Македония. Орган на македонската емиграция", год. I, бр. 12, София, 23 юни 1923 година
Владимир Кусев от Прилеп, Вардарска Македония - "До Българо-македонската емиграция в Съединените Щати, Канада, Румъния, Египет, Цариград и всички други държави", публикувано във в-к "Независима Македония. Орган на македонската емиграция", год. I, бр. 12, София, 23 юни 1923 година


Увеличи
Описание

В навечерието на Деветоюнски преврат от 1923 г. председателят на Националния комитет на Съюза на македонските братства в България, прилепчанинът Владимир Кусев излиза с позив към българите от Македония емигрирали в различни части на света. В документа Кусев съобщава за конфликта, в който се намират ВМРО и македонските дейци със земеделското правителство на Стамболийски и че борбата за освобождение на Македония може да се наложи да бъде поета от македонската емиграция намираща се извън България.

"Драги съотечественици,
С прискърбие требва да Ви съобщим, че освободителното дело на македонския българин е подложено на нови изпитания. Борбата против похитителите на родната ни земя не престава, макар да е поставена да се води при много трудни условия. Въпреки поставновленията на договорите за мир, на македонските българи се отказват всекакви условия за легална работа от обществен характер и национално саморазвитие..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Прилеп Владимир Кусев (починал 1941 г. в София) е виден български общественик, адвокат и съдия в София, член-учредител на Македонския научен институт и председател на Съюза на македонските братства . Племенник е на българския духовник митрополит Методий Старозагорски и на българския военен деец Георги Кусев .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 197 пъти.