Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Като вчера да е било!..", публикувано във в-к "Обзор", год. II, бр. 71, София, 25 юли 1936 година
Константин Д. Станишев от Кукуш, Егейска Македония - "Като вчера да е било!..", публикувано във в-к "Обзор", год. II, бр. 71, София, 25 юли 1936 година


Увеличи
Описание

Доктор Константин Д. Станишев от Кукуш предава мислите на съгражданина си Гоце Делчев за родината им, която включва планините Беласица, Паяк, Кожух, Рила, Родопите, Стара планина и Пирин:

"Кукушанец един, измъчван от носталгия, бленува за вълшебния кръгозор от хълма Св. Георги и, като на себе си, изрежда: Беласица, Паяк, Кожух, Круша, Дойранското езеро, Солунския залив. . . — „Да, добавя Гоце, хубава е нашата родина. Средногорската красота нийде я нема. А от Рила, Родопите, Стара планина какви ли не по-дивни гледки се откриват.
Но, който не е видел Пирин с неговия Ел-тепе от към Банско, той нищо не е видел“."


Мислите на Доктор Константин Станишев за българите в Разлог:

"След години осъмнах един ден в Банско. Погледнах Пирина и усетих хладен лъх. В ушите ми затракаха колелата на влака, който некога ме е возил през Тиролите при прохладна лунна нощ. И разбрах защо пеем „Хубава си Пирин планина“. Но всичко това е било некога.
Днес, когато нема турската подозрителност, позволявам си нескромността да препоръчам на всеки българин да посети и тоя кът на нашата родина. Ако не е любител на хубавата природа, ще си даде поне сметка — как и какво е творил българинът в тоя край и през най-тъмната епоха на робството ни. В Разлога той ще разбере как и през откъснатия сектор на кръга, образуван тук от Родопите, Рила и Пирина и по течението на Места, родът ни се е разлел от Дунава до Белото море."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Константин Димитров Станишев (1877-1957) е български революционер, лекар, общественик и политик. След изгарянето на Кукуш през 1913 г. от гръцката армия, живее в София. От 1924 до 1934 г. е председател на Македонския национален комитет на СМЕО. К. Д. Станишев е член-учредител на МНИ и народен представител в 22 и 23 Обикновено Народно събрание.
За повече информация за К. Д. Станишев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 753 пъти.