Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Св. Дух – Ден на Македония", публикувано във в-к "Обзор", год. I, бр. 14, София, 15 юни 1935 година
Христо Станишев от Кукуш, Егейска Македония - "Св. Дух – Ден на Македония", публикувано във в-к "Обзор", год. I, бр. 14, София, 15 юни 1935 година


Увеличи
Описание

"Македония! Хубаво име, хубава земя, здрави и твърди българи! Земя с велика история, пренапоена с кръв! Вековна българска земя, която очаква своето бъдеще. От самото основаване на българското царство, Македония е българска земя, пропита с българско национално съзнание. Тук се родиха българските първоучители св. св. Кирил и Методий. Тук работи на духовната нива Св. Климент, патронът на българската наука. И днес тук броди сенката на Самуила, този типичен български воин, който води до край борба за национално запазване. Спят вечен сън хиляди български герои от всички краища на всебългарското отечество, войници на честта и правдата, тлее неотломимо духовно наследство, залог за нашето бъдеще. Македония падна под турска власт едновременно с всички други български земи; заедно с тях тя издържа вековното робство; заедно с всички други български синове и нейните се бориха за възраждането и освобождението. Освободена изцяло в 1878 г., българската земя отново разпокъсана по един жесток начин, който се оказа и много ценен за интересите на цела Европа. Като единъ отъ най-борките и свободолюбиви народи, българите продължиха борбата си за свобода. И въпреки страшните жертви и всевъзможни превратности на съдбата, вековната борба на българите нема да престане, защото лежи дълбоко в техната национална същност.
Българинът не е роден за роб. А ние в Македония сме българи от първия ден на България. Никой — и най-заклетият ни враг — не посме да ни оспори святото българско име. Сърбите ни наричат южни-сърби, а гърците, след като изселиха доброволно голема част отъ македонските българи, паднали под техна власт, наричат останалите по родните си места с името „славофони“.
Напраздни са усилията на нашите врагове. Те не ще успеят да ни обезличат. Твърдо е българското национално съзнание, а дори и договорите за мир признаха нашите народностни права. Нищо нема да сломи духа на македонския българин.
Македония е олтаря, пред който служим и пренасяме нашата жертва. Деньт на Македония е свят, защото е праздник на Духа, на вековния, непобедим български дух, защото е ден на чистота и вера.
(...)
Жив е българският дух, жива е Македония!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Кукуш през 1863 г. Христо Станишев (починал в София през 1952 г.) е инженер, един от учредителите на Българското инженерно-архитектурно дружество, ръководител на Върховния македоно-одрински комитет, член на Македонския научен институт и на масонската ложа.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1001 пъти.