Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Пенсия №56; животописна бележка на Бонча Пекова", публикувано в "Македоно-одрински свидетелства. Регистър на участниците в освободителните борби в Македония, Тракия и Добруджа, получили българска народна пенсия през 1943 г.", София, 2021 годинa
Бонча Пекова - Тодорова от с. Плевня, Драмско, Егейска Македония - "Пенсия №56; животописна бележка на Бонча Пекова", публикувано в "Македоно-одрински свидетелства. Регистър на участниците в освободителните борби в Македония, Тракия и Добруджа, получили българска народна пенсия през 1943 г.", София, 2021 годинa


Увеличи
Описание

Може да поръчате „Македоно-одрински свидетелства" и да подкрепите излизането на втората книга от поредицата, като ни пишете на info@strumski.com или си я купите от книжарниците "Нисим", "Български книжици" или Academica books в София!

„Свършила Солунската девическа гимназия през 1900/1901 г. Още като ученичка бех в услугите на Македонската революционна организация, в чиито нелегални редове рамо до рамо с другарите си Гоце Делчев, Михаил Даев, П. Яворов, Д. Гущанов и др. революционери бе покойният ми баща Пека Серафимов, който се бори ред години и умре с надупчено от вражески куршум тело. По-късно, като екзархийка и член в М.О.Р. организация на Илинденското въстание, бех заловена като куриерка, пренасяйки писма от един район в друг; бех осъдена на 1 г. и изпратена във влажния Солунски затвор Еди куле. Като учителка в с. Просечен, Драмско, бех осъдена на 8 месеци арест. Като револуционерка през 1907 г. – пак осъдена за 1 г. и изпратена в Еди Куле като опасен съучастник в революционните борби. Напоследък, по силата на обстоятелствата, останах да живея в пределите на Гърция, през което време не забравих старите си връзки с бившите мои другари, като същевременно се стараех да поддържам дух на българщината и оказах най-ревнива дейност, заради което на 1 март 1941 г. бех интернирана..."


Източник: Издателство Струмски

Автор: Бонча Пекова Серафимова - Тодорова е деятелка на ВМОРО, дългогодишен куриер на организацията, завършва Солунската българска девическа гимназия през 1901 г., осъждана от османските власти, интернирана от гръцките власти. Дъщеря на Пека Серафимов, деец на ВМОРО и четник на Гоце Делчев, убит от гръцките власти през 1913 г., роднина на българския възрожденец Печо Хаджиоглу.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 920 пъти.